home


CHINA LIGHT IN DE ZOO


16 Chinese kunstenaars zijn van midden november in de weer geweest met het assembleren van handgemaakte metalen constructies tot drie dimensionale beelden van mythische draken, dieren, sierlijke vogels, bloemen, lantaarns, vazen met lichtjes die na zonsondergang de onderwerpen veranderen in een explosie van licht en kleur.
  Gebaseerd op het lichtfeest van het Chinees Nieuwjaar en dat is al een meer dan 1000 jaar oude traditie die begon met de Tang Dynastie (AD 618-907).
  Een deel van de figuren wordt in Antwerpen zelf samengesteld, een ander deel is ”made in China” en wordt per schip verscheept. De lichtkunstenaars komen uit Zigong in de provincie Sichuan. Zigong is een, naar Chinese normen, kleine stad in het zuidwesten van China met drie miljoen inwoners. De stad staat bekend om haar lichtfeest. In Zigong werd de voorbije maanden hard gewerkt om de grote constructies voor te bereiden. De stalen draden worden er met de hand gelast en verbogen. De grote draak is 40 meter lang en zes meter hoog en komt zo in stukjes aan.
  Het resultaat is honderden lichtobjecten in gekleurde zijde, in de vorm van planten en dieren, van kwallen tot draken, van bijen tot leeuwen, olifanten tot pauwen, lampions en pagodes. Machtig mooi ook bij daglicht als de kunstwerken niet verlicht zijn.
China Light bij daglicht

China Light na zonsondergang

China Light na zonsondergang